Bisfenol

30 jaar geleden hing er in het biologielokaal van meneer Fallaux een poster met een afbeelding van een foetus in de baarmoeder. De tekst op de poster luidde: ‘Als we voor de economie ons vruchtwater zouden moeten vervuilen, dan vervuilden we dat ook’. Capt.KRik is elke keer weer geschokt als dat iedere keer weer waar blijkt…

Van onze verslaggever, Broer Scholtens
gepubliceerd op 16 september 2008 16:00, bijgewerkt op 12:11
AMSTERDAM - De chemische stof bisfenol A, een hormoonachtige stof die onder andere weglekt uit babyflesjes en tandvullingen, verhoogt het risico op diabetes en hart- en vaataandoeningen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd Brits onderzoek.
Mensen met een hoge concentratie van deze stof in de urine hebben een verhoogd risico (tot meer dan een factor twee) op chronische aandoeningen, schrijven epidemiologen van de universiteit van Exeter in de Journal of the American Medical Association (JAMA).
De Britten combineerden de gezondheidssituatie van bijna 1500 volwassen Amerikanen met de hoeveelheid aangetroffen bisfenol in hun urine. Hun artikel is dinsdag op internet gezet omdat de Amerikaanse federale gezondheidswaakhond FDA vandaag in Washington een hoorzitting houdt over gezondheidseffecten van bisfenol A.
Bisfenol, met hormoonachtige eigenschappen, is de belangrijkste bouwstof van hard polycarbonaatplastic dat onder meer wordt gebruikt in babyflesje en in flesjes met bronwater- en frisdrank. Verder zit de stof in harsen en daarmee onder andere in tandvullingen. De stof breekt weliswaar snel af in het lichaam, de blootstelling is zo groot dat het overgrote deel van de westerse mensheid de stof in het bloed en in de urine heeft zitten.
De stof wordt verdacht van voortplantingsafwijkingen. Ook zou de stof hersenontwikkeling in foetussen en in kinderen beïnvloeden. Canada wil daarom het gebruik van de stof verbieden in babyzuigflessen, in de Amerikaanse staat Californië wordt binnenkort een wet van kracht die het gebruik in babyflesjes aan banden legt. Uit de dinsdag gepubliceerde studie blijkt voor het eerste een risico-effect op diabetes en hart- en vaataandoeningen.
In Nederland is de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vorige week met een nieuw onderzoek begonnen naar mogelijke schadelijke effecten van bisfenol A. De afgelopen jaren hebben diverse wetenschappers in opdracht van Europese en Amerikaanse overheden de schadelijkheid bestudeerd, met wisselende conclusies.
(Bron: volkskrant)


Gebruikerslogin

Navigatie

Laatste reacties