Zeeland!

Vrijdag avond de KRikmobiel ingepakt voor een paar daagies Zeeland! 2-secondetent, matje, slaapzak en het minimale aan schone kleren. Verder de duikpakkelarie natuurlijk (dat nam ongeveer zes keer zoveel ruimte in als de rest.. Zaterdag ochtend 8 uur rije maar! Na twee seconden gaat de telefoon alweer! Tis G! die zit met vrouw (dikkiedik) en kind (dikkiedik) al bij schiphol... hmmm, dat wordt doorrije maar..
Na een uurtje en drie kwartier kwam onze held op de 4-bannen aan, waar de G-femmily net was aangekomen. Mavr was er met Jan, en Rob was der ook. Snel kamp gemaakt (das echt geen werk met dit tentje! Hup uit de tas en flop! Hij staat! Selfinflating matje er in, slaapzak en kussen en klaar is het kampement!
Zo konden we ons op belangrijker zaken richten. Duike!!! Nou ja, duike, Jan moest eerst nog ff voor 100 euri spullen gaan huren (die wij gezamenlijk natuurlijk wel bij mekaar hadden kunnen ritselen, de één heeft wel een fles, de ander wel een stabjack, maar goed.......).
Eerste duikkie bij 'De Kabbelaar' op de Reefballs. G en ik waren lekker aan het piele, de één scheen van boven in zo'n bal, de ander maakte foto's aan de buitenkant, met lekker tegenlicht..
Krabben, grote garnalen, zakpijpen, visjes, naaktslakjes, tis allemaal even leuk... Krik ziet nog een strandkrab die het eindstadium van zijn parasitaire gast aan het beleven is.. Deze Krab is besmet met het 'krabbezakje', een parasitaire kreeftachtige die
als larve een krab infecteert en dan door het hele lichaam van de krab groeit. Wanneer het krabbezakje zelf zover is, dat hij/zij zich kan voortplanten, wordt het gedrag van de krab zo beïnvloed, dat de krab bovenop een hoog punt gaat zitten wachten tot het krabbezakje de larven vrijlaat, waarna de krab doodgaat. Tis net als in het eerste deel van 'Alien', met John Hurt als 'krab', alleen komen er hier honderden larven vrij in plaats van één. Capt.KRik! wijst G erop dat hij dat persé op de foto wil hebben. Heeft G een geheugenstaafje van maar 64 MB! Huh wat is dat Mb? Is dat een soort Gb? HAHAHAHHAAH, moet ie onder water foto's gaan zitte delete!!!!! Ondertussen speelt zich vlak voor hem een geheel ander drama af, een grondeltje heeft het op een krab voorzien, die zich uit allemacht verzet, en een hele vechtpartij speelt zich af, terwijl G met zijn camera zit te spelen..

Op een gegeven moment komen Mavr en Rob naar beneden gezet, die Jan (eerste duik in Nederland) als een ballonnetje met zich meevoeren. Tis gelijk hartstikke druk op de rifballe, dus Sjors en Sjimmie (alias Rikkie en Slingertje, alias G&KRik) knijpen er tussenuit. We amuseren ons op de zandvlakte met kleine krabbetjes, wat visjes, een naaktslak (met en zonder eitjes) hier en daar. En dan ziet Capt(alles valt hem op!)KRik! Een klein half doorzichtig bolletje in zijn ooghoeken.. Een Sepiola! Joepie! Wat issie lief!!!! Dit inktvisje, zo klein als je duimnagel is echt heel leuk. Om zich voor ons te verstoppen graaft hij zich in, verandert van kleur, spuit inkt, maar wegzwemmen doet hij niet hoor! Hoogstens een paar centimeter verplaatst hij zich. Om dat zijn belagers hem met dikke lampen beschijnen, valt hij ook op bij de visjes om hem heen. Die proberen hem meteen aan te vallen, maar Capt.KRik jaagt ze weg voor ze te dicht bij komen. Verderop zit daar een kreeft naar ons te kijken vanuit zijn holletje. Capt.KRik steekt voorzichtig zijn vinger uit naar een voelspriet van de kreef. Zachtjes voelt de kreeft aan de handschoen, en haalt dan ook zijn andere spriet erbij, Krik trekt voorzichtig zijn vinger iets terug, zodat de kreeft het contact weer wil herstellen, weer iets terug, weer komt de kreeft verder, totdat hij helemaal uit zijn holletje is. Een hooiwagenkrabbetje loopt voor de kreeft langs en wacht even tussen de scharen.. G is als een gek foto's aan het doorbladeren om te zien wat hij kan weggooien! Helaas, te laat...... FF een groter (2e-handskaartje) aansgaffe G!.

Na bijna een uur duiktijd zijn de lampen zo goed als leeg en besluiten de beide aquanauten om zich uit het lauwe water maar weer de kant op te hijsen. Tijd voor een frietje met saté en sla bij het restaurant van 'De Kabbelaar'. Sohee, die porties waren groot! De middag stond in het teken van een beetje lui rondhangen, bootje paden, eh pootje baden bij de camping. Hier werden zeer veel paarden-anemoontjes gespot en vond Jan een zee-pissebed (of plasledikant als je dat liever hebt), een oester opgeslurpt en de voeten opengehaald aan de lekker scherpe schelpen. Opvallend was, dat die anemoontjes dus met het laagwater gewoon een paar uur droog vallen en deze zachte beestjes dus ongestraft deze juli met een recordwarmte overleven. Stukkie flexibiliteit zeg! 'Savonds genoten van een uitgebreide barbeknoei en slappe verhalen, behalve de G-femmilly, want die hadden geen trek in kampere. Lekker tot half één snags buiten gezeten in korte broek en hemdje met een Pimblokje op de Hibachi en toen rolden we allemaal ons bedje in, luisterend naar de gesprekken van de groep reli-kamperende ex-verslaafden, die ook bij ons op het veldje stonden.

Na een bizarre droom (waarover later in een apart topic! LEES captkrik.nl!) was het toch al weer snel 0600 en stonden we allemaal alweer naast onze tent op en neer te springen van de opwinding over de komende dag... kwart over 7 lagen we alweer te water bij Zijpe (das wel Oosterschelde, maar je hebt geen last van de stroming, omdat het zo ver landinwaarts ligt. Je kunt dus onafhankelijk van het tij duiken daar). Heerlijk weer, niet te warm, dus lekker rustig je pak aantrekken. Hoewel rustig???? Mavr (die door een zere knie te weinig sport voor haar calorische intake) past nie meer zo goed in der pak! Met man en macht, en met behulp van schoenlepels en gegil en gesteun wordt Mavr in der pak geperst. En dan onder water. Meteen als ik onder ga zit ik met mijn kop in de dunne tentakels van een jonge haarkwal, voorzichtig wuif ik hem opzij. Dan worden we continu vergezeld door een groepje zeebaarzen, ze blijven steeds net zover buiten beeld, dat we wel een glimp van ze kunnen opvangen, maar niet HEEL duidelijk.. tsijn wel spannende beesten. De duik verder is een beetje sloom, veel van hetzelfde, mooie zee-appels, brokkelsterren, zakpijpjes, maar dat is het dan ook. Het loepje van Capt.KRik! komt hem wel van pas bij het kijken naar al dat gepriegel. Alleen steeds die zeebaarzen om ons heen. En weer een kreeft, Krik wil de truuk van gister weer proberen, maar zodra deze kreeft aan Krik's handschoen voelt, springt hij naar voren en slaat zijn scharen uit! Oei! Net op tijd haal ik mijn hand terug. Rob (zonder hanschoenen) wil ook! Maar de voelspriet aan zijn kant is een stuk korter, dat wordt te link. Krik ziet dat er in het holletje van deze kreeft weer van die jonge garnaaltjes (zijn het jonge kreeftjes??) rondzwemmen (hebben kreeften nog enige broedzorg????) Dat zoeken we op! Na 50 minuten, vinden we het wel genoeg, maar we zien nog net even snel een vorskwab in zijn holletje die ons lodderig ankoekeloert. Hallef 10 weer op de kemping, waar we ontbijten in een heerlijk zonnetje.

De middagduik weer bij de bolletjes, Ik met Jan, Mavr met Rob. Beneden aangekomen vond Capt.KRik al weer gauw een hoop leuke beestjes op en in de bollen, maar omdat Jan nog een beetje onrustig was ivm trimmen, besloot hij na een kwartiertje om maar bij de bolletjes weg te gaan en rustig op ondiepte (4 meter en minder) wat rond te scharrelen. Via een zandvlakte kwamen we op een stenig stuk, waar veel kreeft zat. In één van de holletjes zat een knetterblauwe kreeft, met scharen zon groot als je handen.... Brrrrrrrr wat een joekel. Daarna verder op een meter of twee tussen de zeesla. Overal naaktslakjes! Allemaal soorten! De één nog kleiner dan de ander.
Leuk hoor. Ook aan Jan laten zien hoe de voetjes van een zee-egel naar buiten komen als je hem oppakt. Jan was lekker ontspannen bezig, niet met het duiken, maar met het zoeken naar beesies en het aanwijzen van dingetjes. Na verdorie 80 minuten (sorry ongeruste Mavr!) kwamen we er pas uit, maar dat was niet omdat we ons verveelden!
Na omkleden teruggescheurd naar Hoorn in de Krikmobiel, hierbij het lampje dat irritant op het dashboard brandde negerend.... Moe, voldaan en stinkend naar Grevelingen kwam onze held thuis, waar hem een heerlijke maaltijd werd voorgezet door zijn moppie. Bedankt lieverd dat ik ff zo'n lekker ontspannen weekeinde zonder de drukte van het gezinnetje mocht beleven. Zeg maar wat ik je schuldig ben!!


Wat heb je het allemaal weer mooi verwoord...


afbeelding van Capt KRik

sfijn as mense je stijl waardere...


Gebruikerslogin

Navigatie

Laatste reacties