kokosnoot octopus

uit de volkskrant:

SYDNEY - Australische wetenschappers hebben in Indonesië ontdekt dat sommige octopussen halve kokosnoten verzamelen om een schuilplaats van te bouwen. Het is volgens de wetenschappers voor het eerst dat dergelijk gedrag, het gebruik van gereedschap, is waargenomen bij ongewervelde dieren. Hun bevindingen zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
De wetenschappers filmden de Amphioctopus marginatus, of kokosnoot octopus, terwijl die halve kokosnoten verzamelde op de zeebodem, de schillen leeghaalde en ze onder zijn lichaam zeker een meter of twintig meesleepte. Uit twee helften maakte het dier een bolvormige schuilplaats.

Julian Finn en Mark Norman van het Victoria Museum in Melbourne observeerden tussen 1998 en 2008 het opmerkelijke gedrag bij vier octopussen tijdens duiktrips in het noorden van Sulawesi en bij Bali. "Ik was verbluft", aldus onderzoeksbioloog Finn. "Ik bedoel, ik heb al veel octopussen gezien die zich in kokosnoten schuilhouden, maar ik heb er nog nooit een gezien die een halve kokosnoot oppakt en ermee over de zeebodem sleurt. Ik moest m'n lachen inhouden."
"Wat het gedrag anders maakt dan bijvoorbeeld de heremietkreeft (die in een schelp huist, red.) is dat deze octopus de schillen verzamelt voor later gebruik, dus wanneer hij de schil vervoert, wordt hij er niet door beschermd", zei Finn. "Het is het verzamelen met het doel iets later te gebruiken dat het ongebruikelijk maakt."
Hij denkt dat de octopussen de kokosnoten ooit op dezelfde manier gebruikten, maar dat de dieren een betere manier van gebruik ontdekten toen mensen de kokosnoten in tweeën hakten en de resten in zee gooiden.


afbeelding van Bevert

Ech nie ... heb het filmpie vorige week al gezien in Mexico, trage Krikker!


afbeelding van Capt KRik

krijg allemaal mailtjes van mensen die het filmpje op tv hebben gezien... hahaha erg lief, maar kwas ze voor!-)


Gebruikerslogin

Navigatie

Laatste reacties